Miután sikerült kiválasztanunk a megfelelő tojást, az otthoni tárolásnak is megvannak a szabályai, amiket ha betartunk megkímélhetjük magunkat egy-két kellemetlenségtől. A tojáshéjnak van egy természetes védőrétege, amit ha megőrzünk, akár egy hónapig is eltarthatóak, ezért fontos, hogy csak közvetlenül felhasználás előtt mossuk meg a tojásokat. Tároljuk hűtőszekrényben, lehetőleg saját dobozában, a többi élelmiszertől elkülönítve. Felhasználáskor egyenként, kis tálkában üssük fel, ha netán valamelyik rossz, ne rontsuk el vele se az ételünket, se a többi tojást. Ha nem vagyunk biztosak a tojások frissességét illetően, ezt egyszerűen ellenőrizhetjük, ha a tojást a két ujjunkkal alul és felül megfogjuk, enyhén megrázzuk, és ha kotyogó, lötyögő hangot ad, akkor már nem friss, mert a sárgáját a fehérjével összekötő, úgynevezett “jégzsinór” már nem feszes. Ezeket a tojásokat mindenképp megfelelő ideig tartó hőkezelésnek kell alávetni.
Én kecskesajttal bolondítottam meg és friss petrezselyemmel, újhagymával, amit nagyon kis is ideig sütöttem, hogy még szinte friss ropogós maradjon.
Hozzávalók 2 személyre:
5 db tojás
2 szelet füstölt, főtt házi sonka
2 szelet bacon
2 szál újhagyma
2-3 szál friss petrezselyemzöld
6 dkg lágy kecskesajt
2 dkg vaj
frissen őrölt bors
1 csipet pirospaprika
só
Elkészítés:
A vajat serpenyőbe teszem, hozzáadom a csíkokra vágott bacont, és a szintén csíkokra vágott főtt sonkát, pirítom néhány percig, majd hozzáadom a felkarikázott újhagymát. A tojásokat egyenként felütöm, majd egy tálba téve villával összekeverem, majd mikor a bacon és a sonka is megpirult kissé, hozzáadom a felvert tojásokat. Kissé megsózom, vigyázva, mert a bacon és a sonka is sós. Frissen őrölt borsot adok hozzá, kissé összekeverem és készre sütöm. Mikor megsült, a kecskesajtot rámorzsolom a még forró tojásra, meghintem egy csipet pirospaprikával, és a tetejére pedig felaprított petrezselyemzöldet szórok és már tálalom is, ezt az egyszerű, de mégis különleges tojásrántottát. Ami lehet egy gazdag, tápláló reggeli, vagy vacsora.
Címkézve:kecskesajt, rántotta, reggeli, sonka, tojás
Vélemény, hozzászólás?