Ezt a roston sült vadlazacfilé padlizsánnal, kakukkfüves házi majonézzel receptet a Floriol Gasztropárbajra készítettem, és voltam olyan szerencsés, hogy Lila Fügének megtetszett és beválasztott a csapatába. 🙂 Így hétfőn délután a Salt ‘N Pepper főzőiskolában jártam, ahol megismerkedtem Lila Fügével, és a másik csapat vezetőjével Fűszeres Eszterrel, a csapattársakkal Béres Andival, (Édesen Egészségesen Dia Wellnessel), Farkas Bettivel (Kisebb-nagyobb szösszenetek az én konyhámból) és a másik, a Fűszeres csapat tagjaival, Hortobágyi Annával, Ruzicska Zsófival (Nyammm) és Hossó Anitával (Ízemlékek), akikkel egyáltalán nem ellenséges, hanem nagyon is vidám hangulatban, sütöttünk-főztünk.
Jövő héten a Floriol oldalára kikerül az első párbajozó két recept, és elkezdődik a szavazás. Remélem, a Füge csapat, azaz mi fogunk nyerni!!!
2 szelet vadlazac filé
1 közepes darab padlizsán
1 szál póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
3 ág friss kakukkfű
2 evőkanál olaj
2-3 csipet nagy szemű tengeri só
frissen őrölt bors
1 egész tojás
1 tojássárgája
250 ml olaj
2 kiskanál dijoni mustár
1 evőkanál cukor
2 evőkanál Fűszeres tokaji kakukkfüves borecet (helyettesíthető citromlével)
4 ág friss kakukkfű levele
só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
Először elkészítjük a kakukkfüves házi majonézt. Arra nagyon figyeljünk, hogy csakis friss tojásból készítsük! A hozzávalók legyenek egyforma hőmérsékletűek. A majonézhez egész tojást is használok, mert így egy könnyed, habos mártást kapok, ami nagyon illik a lazachoz.
Egy tálba beleütjük az egész tojást és a tojássárgáját, hozzáadjuk a mustárt, cukrot, ecetet, ízlés szerint sót, frissen őrölt borsot és gépi vagy kézi habverővel az egészet alaposan, homogén állagúvá keverjük, majd először szinte cseppenként, nagyon vékony sugárban adagoljuk hozzá az olajat, folyamatosan keverve. Botmixerrel készítve, nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthetjük. Mikor belekevertük az olajat, hozzáadjuk a lecsipkedett kakukkfű leveleket és jégre tesszük, hogy az ízek összeérjenek, míg a lazacot elkészítjük.
A lazacfilét szárazra töröljük, megszórjuk nagy szemű tengeri sóval, frissen őrölt borssal.
A padlizsánt szeletekre, a póréhagymát pedig vastagabb karikákra vágjuk és megszórjuk kevés sóval, borssal.
A grillserpenyőbe két evőkanál olajat hevítünk, beledobunk 2-3 ág kakukkfüvet, és a két gerezd fokhagymát, a kés lapjával egy-egy erőteljes ütéssel összenyomva, hogy az olajba keveredjen az aromájuk. Beletesszük a lazac szeleteket, melléjük, pedig a padlizsánt és a póréhagyma szeleteket és mindet megsütjük. Mielőtt a fokhagyma és a kakukkfű megégne, vegyük ki őket a serpenyőből.
Tálaljuk a lazacot a grillezett padlizsánnal és póréhagymával, öntsünk mellé a mártásból.
DE jó olvasni róla, na meg a recept is mentve:) Várom nagyon a videókat, én is belesültem:) Ettől lesz természetes:) Azt hittem ezek már Gábor képei, mert nagyon szépek:)
Szia Zsófi! Örülök, hogy tetszik:)) Jó volt, nagyon, jól éreztem magam:)A képek az enyémek, ezekkel neveztem a versenyre:) A csoportkép pedig Bettitől van. Én is kíváncsian várom a videókat. Remélem, lesz még alkalmunk, ilyen közös főzőcskézésekre! Jó lenne:) Örülök, hogy megismerhettelek Téged is! 🙂
Tényleg gyönyörűek a fotók!Nagyon jó volt olvasni Veruss,amit írtál a csapatról (rólunk is),mert a Floriol oldalán az egész csapatunkat becsmérlik,állítólag sportszerűtlenek vagyunk,lefitymálunk Titeket,stb.Szerintem is nagyszerű kis csapat jött össze,és szó sem volt ilyesmiről,de azért rosszul esik az alaptalan vádaskodás. :-(Ezért esik különösen jól,amikor a Ti szátokból hallom az ellenkezőjét :-)Tényleg szuper lenne,ha főzhetnénk még együtt!Kár,hogy a Betti által javasolt döntetlent nehézkes kivitelezni…Szerintem nem is két csapat volt ott a főzőiskolában,hanem egy nagy! 🙂
Szia Anna! Én egyáltalán nem érzem azt, hogy ez egy vérre menő verseny lenne:( Jó volt veletek megismerkedni és főzni. Biztosan fogunk még találkozni más alkalommal! Én reménykedek benne:)