Sonkás-újhagymás túrófánk, tejszínes parajmártással

Sonkás-újhagymás túrófánkok, tejszínes parajmártással

Ez a sonkás-újhagymás túrófánk, tejszínes parajmártással egy hirtelen ötlettől vezérelve született meg az agyamban, mivel volt itthon egy csomag friss parajlevél a hűtőben. Két napig, minden ajtónyitáskor szemeztem vele, de semmi. Mármint semmi ötlet nem jutott eszembe. Aztán tegnap, mintha a villám csapott volna belém, jött az ihlet és ez lett belőle.

A páromnak és nekem kifejezetten ízlett, de a gyerek nem mutatott iránta túl nagy lelkesedést. 🙂 Amin csodálkoztam is, mert kifejezetten szereti az ilyen ételeket, mint ezt  tejszínes parajos csirkét is tésztával.

Sonkás-újhagymás túrófánk, tejszínes parajmártással
Sonkás-újhagymás túrófánk, tejszínes parajmártással

Hozzávalók a túrófánkhoz kb. 14 db-hoz:
250 g félzsíros túró
5 dkg sonka
3 db tojás (M)
1 szál újhagyma
100 g rétesliszt
8 g sütőpor
só, bors

6 dl olaj a fánk sütéséhez

a tejszínes parajmártáshoz:
150 g friss parajlevél
2 duci gerezd fokhagyma
30 g vaj
2 dl tejszín
1 evőkanál kukoricakeményítő
só, bors
szerecsendió

Elkészítés:

A fánkhoz a sonkát és az újhagymát nagyjából egyforma kis darabokra vágjuk. A túrót tálba téve, villával áttörjük, majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. A tojásokat egyenként eldolgozzuk a túróval és hozzákeverjük az előzőleg a sütőporral átszitált liszttel. Végül hozzáadjuk az aprított sonkát és a zöldhagymát. Az egészet jól eldolgozzuk, majd 10-15 percig pihentetjük.

Amíg a fánk tészta pihen, addig elkészítjük a parajmártást.

Ehhez a paraj leveleket leöblítjük, a vastagabb levél szárakat letépjük, lecsepegtetjük és a leveleket összefogva ujjnyi csíkokra vágjuk.
Serpenyőben megolvasztjuk a vajat, erre dobjuk a parajcsíkokat és átforgatjuk, fonnyasztjuk, miközben a fokhagymát ráreszeljük, sózzuk, borsozzuk és ízesítjük leheletnyi, frissen reszelt szerecsendióval.

Miután a parajlevelek megfonnyadtak felöntjük a tejszínnel és összeforraljuk, fél deciliter hidegvízben feloldjuk a keményítőt és hozzáadjuk a  mártáshoz és ezzel besűrítjük.

Az olajat felhevítjük 180 fokra és két kanállal vagy fagylaltos kanállal kiszaggatjuk és megformázzuk a forró olajba. Ha ez utóbbival formázzuk, gyönyörű gömbölyű fánkok lesznek.

Sonkás-újhagymás túrófánk, tejszínes parajmártással
A túrófánkok maguktól megfordulnak sülés közben

Sülés közben eléggé megdagadnak és általában meg is fordulnak maguktól, ezért ne tegyünk egyszerre túl sokat a tésztából az olajba.

Miután szép aranysárgára sütöttük a fánkokat, szedjük ki őket papírtörlőre, hogy a felesleges olajat leitassuk róluk.

Tálaljuk a kész fánkokat a meleg parajmártással együtt.

Share and Enjoy !

Shares

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

[instagram-feed]
Shares