Ez az étel nagyszerű vendégváró fogás. Sokoldalú, mert más és más töltelékkel készíthetjük. Kínálhatjuk hidegen és melegen is egyaránt, különböző körettel. Hidegtálakra is tökéletes, saláták mellé.
Ha előző nap készítjük, másnap már csak tálalnunk kell, így időt is megtakaríthatunk a vendégvárás napján. Másnapra az ízek összeérnek. Ha Pataki tálban készítjük, nem kell sokat foglalkoznunk vele, a húst csak megtöltjük és a tálban ízletes, szaftos, omlós hús készül, minimális zsiradék, illetve víz hozzáadásával.

Hozzávalók 4-6 személyre:
1 kg sertésdagadó
20 dkg csirkemáj
5 dkg füstölt szalonna
20 dkg barna csiperke gomba
3 szál újhagyma
1 db nagyobb fej vöröshagyma
2 db tojás
3 db szikkadt zsemle
2,5 dl tej
1 csokor friss petrezselyem
teáskanál pirospaprika
teáskanál borsikafű
1 teáskanál majoránna
2 ág friss kakukkfű (1 teáskanál szárított)
4 gerezd fokhagyma
2 evőkanál kacsazsír
só, bors
Elkészítési idő: 90-120 perc
Elkészítés:
A pataki tálat vízbe, a zsemléket pedig a tejbe áztatom.
A körtés zöldsalátához a hozzávalók 4 személyre:
1 csomag (30 dkg) zöldsaláta keverék
1 fej lilahagyma
2 szál újhagyma
2db körte
pici extra szűz olívaolaj
só, bors
A salátát megmosom, papírtörlőn leszárítom. A hagymákat megtisztítom, vékonyan felszeletelem. A körtét negyedelem, eltávolítom a magházukat, majd vékony gerezdekre vágom. Egy nagyobb tálban összekeverem a hozzávalókat, sózom, borsozom, majd meglocsolom olívaolajjal és összeforgatom.
Tippek, trükkök:
– Ha natúr Pataki (római) tálban készítjük, ne felejtsük el a tálat beáztatni használat előtt fél, de inkább egy órára, és hideg, vagy langyos sütőben kezdjük a sütést.
– Vásárláskor kérjük meg a hentest, hogy szúrja fel nekünk a dagadót. Így sokkal könnyebb dolgunk lesz vele.
– A töltött dagadót sokféle töltelékkel, különböző ízesítéssel, fűszerekkel készíthetjük, ez csak a fantáziánkra, és persze az ízlésünkre van bízva. Fogyaszthatjuk melegem, és hidegen is.
– A töltött húst hidegen lehet a legszebben szeletelni. Melegen a töltelék hajlamos szétesni.
– Köretként szintés sokféle variációt kipróbálhatunk.
– A zsemlét tej helyett, vízbe is áztathatjuk.
– Ha a húst megvarrtuk, ne felejtsük el, tálalás előtt eltávolítani belőle a cérnát! Persze, a hústűt se hagyjuk benne!